Rechter dwingt regering vliegroutes aan te passen

standaard.be
jeudi 31 mai 2018

De federale regering zal forse dwangsommen moeten betalen, als ze de vliegroutes boven de Noordrand van Brussel niet aanpast.

De saga over de geluidshinder rond de luchthaven Brussels Airport heeft er weer een pittig hoofdstuk bij. Een Nederlandstalige rechter van de Brusselse rechtbank oordeelde gisteren in kort geding dat de federale regering de vliegroutes boven de noordelijke Vlaamse Rand rond Brussel moet hertekenen. Die boodschap is bedoeld voor de minister van Mobiliteit, François Bellot (MR).

De regering krijgt 90 weken om die aanpassingen door te voeren. Dat lijkt lang, maar vliegprocedures zijn een complexe aangelegenheid, waarbij elke ingreep veel tijd vergt. Slaagt de regering er niet in, dan worden er dwangsommen van 50.000 euro per inbreuk opgelegd.

De rechter gaat nog verder. Uiterlijk op 17 september moet er een staten-generaal met politieke en andere belanghebbenden plaatsvinden. De rechter is erg precies in de samenstelling van dit forum. De staten-generaal moet een advies geven over de te gebruiken vliegroutes en over een ‘luchtvaartwet’. Het forum zou ook een pact over de toekomst van de luchthaven moeten sluiten.

Vijf gemeenten uit de Noordrand (Machelen, Vilvoorde, Meise, Grimbergen en Wemmel) waren naar de rechter getrokken. Zij pikten het niet dat er sinds 2012 meer overlast boven hun grondgebied is door een verschuiving van vliegbewegingen naar het noorden.

‘Klotedossier’

Ook de Vlaamse regering had zich bij de rechtszaak aangesloten. In die regering zitten dezelfde partijen die in de federale regering op de vingers getikt worden. De Oostrandgemeenten Kraainem en Wezembeek-Oppem hadden zich eveneens als partij aangemeld. Hans Bonte (SP.A), de burgemeester van Vilvoorde, noemt het vonnis in een eerste reactie ‘een serieus affront voor het federale luchthavenbeleid van de afgelopen jaren’.

Het is niet de eerste keer dat de rechters politieke beslissingen in dit dossier terug naar af sturen en aanzetten geven tot een oplossing. Zij deden dat al voor gecontesteerde vliegbewegingen boven Brussel en boven andere delen van de Rand. Het zet de onmacht van de politieke partijen en van de regering, die dit explosieve ‘klotedossier’ al jaren meeslepen, in de verf. De rechterlijke uitspraak komt de politici bovendien erg ongelegen in deze pre-electorale tijden.Commentaires  (fermé)

Logo de ciske
lundi 4 juin 2018 à 21h09 - par  ciske

La presse annonce que le Président néerlandophone du Tribunal de première instance de Bruxelles a prononcé son jugement dans l’affaire introduite par les 5 communes du Noordrand.