Omwonenden Zaventem slepen ceo Brussels Airport voor de rechter

standaard.be
lundi 30 octobre 2017

Enkele buurtbewoners van de luchthaven van Zaventem slepen de ceo van Brussels Airport Company, Arnaud Feist, voor de rechter. Dat heeft hun advocaat Philippe Vanlangendock maandag aangekondigd op een persconferentie. De ceo zou er mee voor verantwoordelijk zijn dat een vrachtvliegtuig van DHL een illegale nachtvlucht boven Brussel kon doen.

Het gaat om de uitbreiding van een klacht die vorig jaar in februari al was ingediend tegen onbekenden, maar ook tegen Brussels Airport Company, Belgocontrol en de Belgische Staat. Volgens de aanklagers gaat het om een ‘bewuste overtreding van de wet’ en werden de geluidnormen van het Brussels gewest met opzet niet gerespecteerd.

De klacht is nu ook uitgebreid naar de ceo van Brussels Airport Company, Arnaud Feist. Hij zou zich schuldig gemaakt hebben aan ‘frauduleuze manoeuvres’ om de nachtvlucht van DHL toch te laten doorgaan, tegen de regels in. Het vliegtuig in kwestie - een Boeing 777 - had een geluidscertificaat van 11 of 12, terwijl de limiet ‘s nachts op 8 ligt, legt Vanlangendonck uit.

Het toestel kreeg toch de toelating om te vliegen, omdat het niet 100 procent geladen zou zijn geweest. ‘Een flagrante schending van het Koninklijk Besluit’, meent de raadsman.