Omwonenden luchthaven van Zaventem vrezen nachtelijke "vaccinvluchten"

vrt.be
mardi 22 décembre 2020

Een aantal bewonersgroepen vlak bij de luchthaven van Zaventem vreest dat er de komende maanden veel meer nachtvluchten zullen komen om het coronavaccin over de wereld te verspreiden. Ze vragen om de "vaccinvluchten" zoveel mogelijk overdag uit te voeren.

Nog vijf dagen en dan worden in heel Europa de eerste coronavaccins toegediend, een goeie zaak voor de volksgezondheid al vrezen de omwonenden van Brussels Airport dat het ook een nadeel zal hebben. Een groot deel van de vaccins wordt bij Pfizer in Puurs gemaakt en van daaruit worden ze verspreid over Europa en de rest van de wereld. Dat gebeurt via onze nationale luchthaven in Zaventem.

Overdag vliegen

Henk Cuypers van het Burgerforum Luchthavenregio vraagt dat deze vluchten niet ’s nachts zouden gebeuren, zoals dat de gewoonte is : “We stellen vast dat er overdag nog nauwelijks wordt gevlogen. Er zijn nog amper passagiersvluchten door corona. Er is dus heel wat ruimte om vluchten overdag in te plannen en zo geluidshinder te voorkomen.”

Volgens het Burgerforum Luchthavenregio werd er tijdens de eerste lockdown vooral ’s nachts gevlogen en bestaat het risico dat dat nu opnieuw gebeurt : “Het gaat om medische vluchten. Die mogen uitgevoerd worden boven het plafond van de maximaal 16.000 toegelaten nachtvluchten per jaar. Bovendien mogen die vluchten met alle toestellen gebeuren, dus niet per se met de geluidsarme toestellen die nu ’s nachts moeten ingezet worden.”

Over hoeveel vluchten het gaat, is nog niet duidelijk. “Maar omdat de cargoluchthaven van Zaventem gespecialiseerd is in het opslaan en transporteren van medicijnen die gekoeld moeten worden, verwachten we een exponentiële groei van het aantal vluchten om het vaccin te verdelen”, zegt Henk Cuypers. “We vragen aan federaal minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) en aan Vlaams minister van Leefmilieu Zuhal Demir (N-VA) om erop toe te zien dat niet al die vluchten ’s nachts worden uitgevoerd.”